Geluid

Geluid is overal om ons heen. Als geluid als lawaai wordt ervaren, spreken we van geluidhinder. Wij hebben taken bij het tegengaan van ongewenst omgevingsgeluid. Als de bron van dat geluid een activiteit bij een bedrijf is, dan controleren wij of de regels worden nageleefd. Ook bij andere bronnen kunnen we een rol hebben. Hieronder volgen enkele specifieke activiteiten met onze rol daarbij.

Afhandeling geluidsoverlast

  • Evenementen

Een evenement kan bij omwonenden voor hinder zorgen. In opdracht van uw gemeente kan het zijn dat wij de naleving van de geluidnormen controleren. Hieronder meer over onze rol bij een evenement.

Vergunningaanvraag: adviserende rol

Voor het organiseren van een evenement moeten organisatoren bij de gemeente een vergunning aanvragen. In deze vergunningen worden door gemeenten geluidvoorschriften opgenomen. Het kan zijn dat de Omgevingsdienst hierover een geluidadvies uitbrengt aan uw gemeente. Daarbij kijken we onder andere naar wettelijke kaders zoals het Omgevingsplan. De gemeente besluit om een vergunning, met daarin geluidnormen, voor een evenement af te geven.

Tijdens het evenement: geluidcontrole (alleen in opdracht van gemeente)

Bij woningen of referentiepunten in de directe omgeving van de evenementen kunnen in opdracht van uw gemeente, tijdens het evenement geluidmeetsets staan. Ook kunnen we bemande geluidmetingen uitvoeren. Op die manier is het mogelijk om inzicht te krijgen over de geluidbelasting in de omgeving. Bij deze situaties wordt de organisator gedurende het evenement al gewezen op bijzonderheden. De organisator is in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor het niet overschrijden van de geluidsnorm. Gebeurt dat wel, dan is de gemeente verantwoordelijk voor de handhaving. De omgevingsdiensten controleren het en stellen achteraf een geluidrapportage op. Deze rapportage wordt dan onder andere door uw gemeente gebruikt bij de evaluatie van het evenement.

Melding doen van overlast:

Als u hinder ervaart kunt u dat via dit meldformulier aan ons doorgeven. De ingediende meldingen delen wij met uw gemeente. Zij handelen dit zelf verder af.

Het kan zijn dat er vanuit de organisatie van het evenement of vanuit de gemeente zelf een klachtenlijn is gecommuniceerd. Dien dan bij voorkeur een melding in via dat nummer. Deze meldingen komen namelijk direct bij de organisator of gemeente binnen zodat er mogelijk direct gepaste maatregelen getroffen kunnen worden.

Bij evenementen is het zeer goed mogelijk dat er (muziek)geluid tot op grote afstand te horen is. Dit terwijl toch wordt voldaan aan de door de gemeente opgelegde geluidnormen.

Horeca

Cafés, restaurants sportkantines, etc. zorgen voor levendigheid in een gemeente. De gemeente gaat over o.a. de openingstijden, terrasverwarming, alcoholverkoop en overlast op de openbare weg van bezoekers. Afhankelijk van de afspraken die uw gemeente met ons heeft gemaakt, kunnen de bij de MilieuKlachtenCentrale aangesloten Omgevingsdiensten controleren of de ondernemer zich aan de regels van muziekgeluid houdt.

Overlast

Als u geluidoverlast van een bedrijf ervaart in Brabant of Zeeland, kunt u een melding indienen bij de MilieuKlachtenCentrale. De MilieuKlachtenCentrale zet deze melding door naar de Omgevingsdienst waar het bedrijf onder valt. In opdracht van uw gemeente kunnen wij de melding behandelen. Afhankelijk van de afspraken met uw gemeente kan het zijn dat een dergelijke melding binnen kantoortijd wordt opgepakt. Ook kan het zijn dat een melding direct na het indienen wordt behandeld. In die gevallen wordt door de dienstdoende contact met u gelegd om werkzaamheden af te stemmen. Het kan zijn dat er vervolgens nog een geluidmeting plaatsvindt om na te gaan of er sprake is van een overtreding van de geluidnorm.

Meting

Het kan zijn dat we overgaan tot een geluidmeting. Indien uit de meting blijkt dat de norm is overschreden en er dus sprake is van een overtreding, dan wordt een handhavingstraject opgestart. Of er sprake is van een overtreding, kan vaak pas achteraf worden bepaald. Dit daar er mogelijk sprake is van een ontheffing van de geluidsnorm. Dit weten we niet altijd in het moment.

Terrassen

Geluidoverlast van horecaterrassen (uitzondering hierop zijn de overdekte, verwarmde terrassen) of bezoekers in de openbare ruimte waarbij alleen stemgeluid (en geen muziekgeluid) hoorbaar is, valt niet onder de bevoegdheid van de Omgevingsdiensten. Klachten hierover worden behandeld door de gemeente en/ of de politie.

Afhandeling hinder door windmolens

Hierover kunt u meer lezen op de websites:

Laagfrequent geluid

Hierover kunt u meer lezen op de website: